Svijet

Trump prijeti obustavom pomoći Palestincima, PLO odgovara-ovo je ucjena 

Off 34
SAD mogle bi obustaviti finansijsku pomoć Palestincima koji “više ne žele pregovarati o miru”, rekao je američki predsjednik Donald Tramp (Trump). PLO: Palestinska prava nisu na prodaju.

Trump je u objavi na Twitteru napisao da SAD nije dobio “nikakvu zahvalnost niti uvažavanje” kao odgovor na njegovu pomoć, prenosi BBC

– Mi plaćamo Palestincima stotine miliona dolara godišnje, a zauzvrat ne dobijamo nikakvu zahvalnost niti uvažavanje. Oni čak ni ne žele pregovarati o davno očekivanom mirovnom sporazumu s Izraelom. Mi smo sa stola maknuli Jerusalem, najteži dio pregovora, ali Izrael je zbog toga morao platiti veću cijenu. Međutim, s obzirom da Palestinci više ne žele pregovarati o miru, zašto bismo im mi trebali nastaviti i u budućnosti davati ove ogromne novčane iznose? – napisao je Trump na Twitteru, prenosi WAFA.

On je također kazao da je njegova kontroverzna odluka o priznanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela “maknula sa stola” za nove mirovne pregovore to veoma problematično pitanje koje je dovodilo do podjela.

PLO: Palestinska prava nisu na prodaju

 

Palestinska prava nisu na prodaju – odgovor je Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na prijetnju američkog predsjednika o uskraćivanju financijske pomoći Palestincima ukoliko oni ne nastave s pregovorima s Izraelom.

Članica izvršnog komiteta PLO-a Hanan Ašravi (Ashrawi), ovu Trumpovu objavu na Twitteru je nazvala ucjenom.

– Nećemo biti ucjenjivani. Predsjednik Trump je sabotirao našu potragu za mirom, slobodom i pravdom. On se sada usuđuje okriviti Palestince za posljedice njegovih vlastitih neodgovornih postupaka.

Priznajući okupirani Jerusalem za izraelsku prijestonicu, Donald Trump ne samo da je prekršio međunarodne zakone, već je i potpuno sam uništio same temelje mira i dao odobrenje za izraelsku ilegalnu aneksiju tog grada – kazala je Ashrawi.

Related Posts