Svijet

SZO: U saobraćajnim nesrećama najviše ginu pješaci, biciklisti i motoristi

Off 33
U saobraćajnim nesrećama u svijetu svake sekunde pogine jedna osoba, što je ukupno 1,35 miliona godišnje, a najviše ginu pješaci, biciklisti i motoristi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj poginulih tokom protekle tri godine povećan je za oko 100.000, a udesi su postakli glavni uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina.

Izvještaj SZO o bezbjednosti u saobraćaju, zasnovan na podacima do kraja 2016. godine.U izvještaju koji je obuhvatio period do 2013. godine broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u svijetu procjenjivan je na 1,25 miliona godišnje.

Uprkos povećanju ukupnog broja poginulih, stopa smrtnosti je “stabilna”, jer raste broj ljudi i vozila.

To sugeriše da su napori za veću bezbjednost u saobraćaju u nekim srednje bogatim i bogatim zemljama ublažili situaciju, ocjenjuje SZO.

Ključne rizike poput prekoračenja brzine, vožnje pod uticajem alkohola, te korištenja pojasa i dječijih auto-sjedišta regulišu zakoni.

Tome doprinosi i bezbjednosna infrastruktura poput gradnje pločnika i uvođenja traka za bicikle, te stroži kriterijumi za tehničku ispravnost vozila.

Prema izvještaju SZO, nijedna siromašna zemlja nije uspjela da smanji ukupni broj poginulih, pa je kod njih rizik od gubitka života u saobraćajnim nesrećama tri puta veći nego u razvijenim zemljama.

Stopa smrtnosti posebno je visoka u Africi, u kojoj gine 26,6 osoba godišnje na 100.000 stanovnika, u poređenju sa 9,3 poginule osobe na svakih 100.000 Evropljana.

Evropa je dio svijeta s najmanjom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama, navodi SZO.

U ukupnom broju poginulih, pješaci i biciklisti čine prosječno 26 posto (u Africi 44 posto), dok vozači motora i putnici na motorima čine 28 odsto poginulih (u jugoistočnoj Aziji 43 posto).

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže