Svijet

Švedska: Mirovni pregovori o Jemenu počeli dogovorom o razjmeni zarobljenika

Off 26
Foto: Getty images
Predstavnici zaraćenih strana u Jemenu danas su u Švedskoj počeli mirovne pregovore pod pokroviteljstvom Ujedinjenih navija (UN) da bi okončali rat.

Izaslanik UN-a za Jemen Martin Grifits rekao je da su se strane dogovorile o razmeni zarobljenika kao prvom koraku ka izgradnji povjerenja.

Pregovaračke strane su nagovijestile da su ozbiljne oko deeskalacije sukoba putem izjava prethodnih nedelja i pozvao ih da saradjuju na smanjivanju nasilja u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

“Razgovori u švedskom gradu Rimbo treba da uspostave “okvir pregovora” o budućem mirovnom sporazumu. Zadovoljstvo mi je da objavim potpisivanje sporazuma o razmeni zarobljenika, pritvorenika, nestalih, uhapšenih i ljudi u kućnom pritvoru. Tako će hiljade porodica biti ponovo sastavljene, i to je proizvod efikasnog i aktivnog rada obe delegacije”, naveo je izaslanik UN.

Sa obje zaraćene strane i dalje stižu naknadni zahtevi i optužbe.

Grifits je rekao da će se teme razgovora biti razjmena zarobljenika, davanje novca centralnoj banci Jemena za plaćanje državnih službenika na teritoriji pod kontrolom pobunjenika, eventualna predaja luke Hodeida UN i otvaranje blokiranog aerodroma u Sani za isporuke humanitarne pomoći.

I vlada i pobunjenici tvrde da žele mir.

Rat u Jemenu je doveo je najveće humanitarne krize u svijetu, s najmanje 10.000 žrtava. Jemenska vlada,uz podršku koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom, bori protiv šiitskih pobunjenika Huta.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže