Svijet

Sirija: Uhapšena Francuskinja koja je vrbovala za tzv. Islamsku državu

Off 22
Emilie Koenig, izvor: Nice-matin
Emili Kenig (Emilie Koenig), Francuskinja koja je osumnjičena da je regrutovala strane borce za takozvanu Islamsku državu i nalazi se na crnim listama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ujedinjenih naroda (UN), uhapšena je u Siriji, tvrdi njena majka, a prenosi AFP.

Tridesettrogodišnju ženu uhapsile su kurdske snage. Zatvorena je u njihovom vojnom kampu i podvrgnuta ispitivanju. Njena porodica tvrdi da je izložena mučenju.

Kenig je u Siriju otišla 2014. godine. U toj zemlji se udala i rodila troje djece, a njen suprug, takođe pripadnik takozvane Islamske države, je poginuo.

Pojavljivala se u propagandnim snimcima te terorističke organizacije. Francuske obavještajne službe presrele su nekoliko njenih razgovora u kojima je pozivala na napade na ciljeve u Francuskoj. Osim nje, kurdske snage su, kako navode agencije, uhapsile još nekolicinu francuskih državljana. Svi su zarobljeni i nalaze se na ispitivanju.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da će se slučajevi žena sa djecom razmatrati svaki pojedinačno.

Majka Emili Kening kazala je da se ona želi vratiti u Francusku i tražiti oproštaj od porodice, prijatelja i države.

Related Posts