Svijet

Salvini pozdravio kraj misije “Akvarijusa”

Off 17
Foto: Arhiv
Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini, pozdravio je vijest da brod “Akvarijus” više neće spasavati migrante u Sredozemnom moru.

“Biće manje polazaka, manje dolazaka, manje pogibija. To je dobro”, napisao je salvini na “Tviteru”, prenijela je agencija DPA.

Salvini, koji je javnosti poznat po svojim antimigrantskim stavovima, ranije je tvrdio da spasilački brod sarađuje sa krijumčarima ljudi u prebacivanju migranata u Evropu, što su humanitarne organizacije demantovale.

On je zabranio “Akvarijusu” pristup u italijanske luke.

Brod je plovio pod okriljem humanitarnih organizacija, a njime su zajedno upravljali “Ljekari bez granica” i “SOS Mediteran.

Ove humanitarne oganizacije zajedno su objavile kraj spasilačkih akcija.

Kako su rekli, ova odluka je donesena “zbog stalnih napada iz evropskih država na akcije potrage i spasavanja”.

“Ljekari bez granica” su istakli da države Evropske unije, na čelu sa Italijom, nisu osigurale dovoljno sopstvenih kapaciteta za spasavanje i da su aktivno sabotirale operacije drugih, koji su pokušavali da spasavaju živote u Mediteranu.

Kako su iz ove organizacije rekli, zbog ovakvog stava evropskih zemalja će “biti više smrtnih slučajeva na moru i više smrtnih stradanja za koja niko neće saznati”.

Brod “Akvarijus” je mjesecima usidren u luci u Marseju nakon što mu je poništena registracija, a humanitarne organizacije ukazale su na rastuće neprijateljstvo prema njihovoj misiji koje su iskazivale vlade evropskih država.

“Akvarijus” je učestvovao u spasavanju migranata koji prelaze Sredozemno more prema Evropi iz Libije i ostalih zemalja, ali se suočio sa snažnim protivljenjem, naročito iz Italije.

Ovaj brod je bio posljednji u humanitarnoj misiji u Sredozemnom moru.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže