Svijet

Rouhani: Američka zavjera protiv Irana osuđena na propast

Off 50
Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) izjavio je danas da je američka zavjera protiv Irana osuđena na propast, obraćajući se okupljenim građanima u Teheranu povodom 40. godišnjce osnivanja Islamske Republike Irana. Obilježavanju godišnjice prisustvovala je i ekipa BHRT-a.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na obilježavanju smjene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979, deset dana poslije povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana.

“Prisustvo naroda danas na ulicama znači da neprijatelj neće nikad postiči svoje demonske ciljeve”, rekao je Rohani.

Okupljeni građani su pored iranskih zastava nosili portrete Homeinija i sadašnjeg ajatolaha Alija Hameneija. Iranci nose i plakate s natpisima “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu” i “Dole Velika Britanija”.

Foto: AP

Tokom proslave biće pušteni baloni dok će ih helikoptera biti pušteno cvijeće. Predviđene su i molitve, te spust padobranaca.

Praznik se obilježava u svim većim gradovima Irana.

Ova godišnjica dolazi u periodu ekonomskih teškoća i obnovljenih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama,poslije američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže