Svijet

Premijer Francuske: Otvoren sam za nove mjere u korist radnika

Off 17
Edouard Philippe (Foto: EFE)
Premijer Francuske Edouard Philippe (Eduar Filip) poručio je da je otvoren za nove mjere u korist radnika s najnižim zaradama. On je najavio da će angažovati 89.000 pripadnika sigurnosnih snaga, usljed najavljenih novih protesta u toj zemlji.

Premijer je rekao da će 8.000 policajaca biti raspoređeno u Parizu, gdje će vlasti na ulice poslati i oklopna vozila.

“Suočavamo se sa ljudima koji nisu ovdje da protestuju, već da razbijaju i želimo da imamo sredstva kojima im nećemo dozvoliti da se razuzdaju”, rekao je Filip.

Francuski premijer ranije je saopćio da je vlada te zemlje odbacila povećanje taksi na gorivo, koje je ranije suspendovano na šest mjeseci.

On je poslanicima u Donjem domu Parlamenta rekao da je vlada spremna za dijalog i da to pokazuje time što je povećanje taksi izbačeno iz prijedloga budžeta za narednu godinu.

Demonstranti su prošle subote palili automobile, pljačkali prodavnice i oštetili čuvenu Trijumfalnu kapiju – u najgorim neredima u Parizu u posljednjih 50 godina.

Francuski demonstranti proslavili su pobjedu nakon odluke predsjednika Francuske Emmanuela Macrona (Emanuel Makron) da odustane od povećanja taksi za gorivo. Ipak, kažu kako je “predaja kasno stigla” i da to nije dovoljno da se obuzda gnjev javnosti.

Portparolka “žutih prsluka” Žaklin Muro izjavila je za AP da je saglasnost Makrona, nažalost, stigla prekasno.

“Makronov potez je ispravan, ali mislim da to neće suštinski promijeniti kurs”, istakla je Muro.

Najmanje četiri osobe su poginule, a stotine je povrijeđeno u nasilnim protestima protiv povećanja taksi na gorivo. Pričinjena je i velika materijalna šteta.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže