Svijet

Pregovarači američkog Kongresa postigli okvirni dogovor da bi se izbjegla blokada vlade

Off 55
Foto: Tanjug/AP
Demokrate i Republikanci u američkom Kongresu postigli su okvirni dogovor o finansiranju granične sigurnosti koji bi spriječio novu parcijalnu blokadu vlade SAD-a, javlja Reuters.

Nekoliko pregovarača iz demokratske i republikanske partije u američkom Kongresu sinoć je postiglo principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbjegavanju novog zatvaranja državnih službi krajem ove sedmice, javlja “Glas Amerike”.

Sporazum tek treba da odobri Kongres i da ga potpiše predsjednik. Međutim, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) još uvijek nije odlučio da li će prihvatiti sporazum kongresnih pregovarača, saopćila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Niko od pregovarača nije želio da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsjednik SAD-a Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zida duž južne američke granice.

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu bezbjednost, ali značajno manje nego što je Tramp želio za zid.

Bijela kuća i poslanici imaju rok do petka, 15. februara, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbjegnu novo djelimično zatvaranje.

Posljednje djelimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, a završeno je 25. januara.

Demokrate koje sada kontrolišu Predstavnički dom odbile su da odobre 5,7 milijardi dolara za zid koji traži Tramp.

Related Posts