Svijet

Posjeta Erdoana Grčkoj počela javnim neslaganjem

Off 17
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan( (Recep Tayyip Erdogan) doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Grčkoj s ciljem poboljšanja odnosa, ali je atmosfera napeta jer je rekao da treba “dopuniti” i “osvježiti” Međunarodni mirovni Sporazum iz Lozane kojim je utvrđena granica Grčke i Turske.

Erdoanov prvi sastanak tokom posjete Grčkoj, s njenim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom pokazao je napetost među njima.

Turski predsjednik je tvrdio da treba “osavremeniti” Sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u sjevernoj Grčkoj koju će sutra posjetiti.

Taj sporazum je utvrdio i pravni status muslimanske manjine koju Grčka priznaje smao kao vjersku, dok je Turska smatra nacionalnom turskom manjinom.

Pavlopulos je, međutim ,odgovorio da Sporazum iz Lozane “ne treba ni revidirati, niti dopunjavati”.

Predstavnik Vlade Grčke Dimitris Kanakopulos ocijenio je u saopćenju da izjava Erdoana “izaziva duboku zabrinutost i ozbiljna pitanja” i poručio da “Vlada i njen predsednik žele da ta posjeta bude osnova izgradnje mostova, a ne podizanja zidova”.

“Poštovanje Sporazuma iz Lozane je  isključiva osnova o kojoj se ne može pregovarati, za poštenu saradnju koju dvije zemlje mogu izgraditi. Izjave o njegovoj reviziji ne doprinose atmosferi koju pokušavamo da izgradimo u našim odnosima, i u regionu”, naglasio je je Kanakopulos.

Erdoan je prethodno dvaput posetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Turski predsjednik je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Nikosom Kocijasom.Teme razgovora su bile izbeglička kriza i regionalna pitanja.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je turskom predsjedniku Erdoanu da Turska narušavanja vazdušni prostor iznad Egejskog mora, a to mora prestati, dodajući da je važno proširiti kanal komunikacije sa Turskom.

Jedan od problema u odnosima Atine i Ankare o kojima će se razgovarati je slučaj osam turskih oficira i vojnika koji su nakon prošlogodišnjeg pokušaja puča prebegli u Grčku.

Atina je odbila zahtjev Ankare za njihovo izručenje, uz obrazloženje da im se u Turskoj neće suditi pošteno.

To je razljutilo Erdoana koji je uoči posjete rekao da je pravosuđe Turske “najbolje u Evropi” i da je Grčka trebala odmah vratiti u Tursku turske oficire i vojnike bez miješanja grčkog pravosuđa.

Related Posts