Svijet

Poljski predsjednik spreman da potpiše dalje zabrane abortusa

Off 21

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je spreman da potpiše zakon o daljim zabranama abortusa, te tako onemogući Poljakinjama da prekinu trudnoću ako bi plod bio teško oštećen ili bi kratki život novorodženčeta zbog oboljenja proticao u neizrecivoj patnji.

“Potpisaću zabranu abortusa prije svega imajući na umu djecu sa Daunovim sindromom. Ta djeca, ako uspiju da prežive i roditelji se ne odluče na abortus koji im sada predlažu, izuzetno su sretna. Neprihvatljivo je da u današnjoj Poljskoj mogu da ih ubijaju. Oni su sjajni ljudi koji mogu da učine mnogo dobrog sa svojim životom”, kazao je Duda u intervjuu koji danas objavljuje Gošć njedjeljnji.

Po važećem zakonu iz 1993. godine žena ima pravo da prekine trudnoću isključivo u tri slučaja – kada je teško deformisan ili neizlečivo obolio plod, kada trudnoća ugrožava zdravlje i život majke i kada je trudnoća posljedica silovanja.

Nakon predloga potpune zabrane prošle jeseni na ulice su izašle stotine hiljada Poljakinja širom zemlje, pa se lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski uplašio i predlog o potpunoj zabrani abortusa je povučen iz parlamenta.

Kačinjski je tada najavio da će nastojati da se zabrani abortus u slučaju teških deformiteta ili oboljenja, kako bi država natjerala sve Poljakinje, pa i ateiste da to dijete unapred osuđeno na smrt rode, kako bi moglo da bude kršteno i sahranjeno po vjerskim propisima.

Poljska katolička inicijativa Zaustavi abortus već prikuplja potpise za predlog izmjena zakona kojima bi se proširile zabrane abortusa.

Međutim, Poljakinje koje su izašle početkom mjeseca na ulice na godišnjicu velikog protesta prikupljale su potpise za svoj prijedlog zakona o vještačkim prekidima trudnoće koji bi im dao prava kakva ima većina Evropljanki, odnosno da do 12. nedelje odlučuju same da li će prekinuti trudnoću, a kasnije da se rukovode zdravstvenim razlozima.

Related Posts