Svijet

Oluja “Elenor” zahvatila veliki dio Evrope, poginula jedna osoba

Off 36
Jedan muškarac je poginuo, s najmanje 15 osoba povrijeđeno je danas širom sjeverne i istočne Francuske u oluji koja je prekinula snabdijevanje strujom za 225.000 domaćinstava, saopštile su lokalne vlasti.

Služba za vanredne situacije saopštila je da je skijaš poginuo nakon što je stablo palo na njega.

Oluja Eleanor, s vjetrovima brzine 120 kilometara na sat, takođe je izazvala prekid trajektnog saobraćaja između Korzike i francuskog kopna.

Zimska oluja zahvatila je najveći dio sjeverne Evrope, uključujući Francusku i Njemačku, nakon što je pogodila Britaniju, gdje je desetine hiljada domaćinstava ostalo bez struje. Zabilježeni su i poremećaji u odvijanju saobraćaja.

Foto: AFP

Oluja je prekinula isporuku električne energije za 200.000 domaćinstava na sjeveru Francuske, saopšteno je iz elektroenergetske mreže “Enedi”.

U saopštenju se navodi da je najugroženije bilo stanovništvo u Normandiji, a nevrijeme je zahvatilo i područje oko Pariza, te sjeveroistočnog Pikardija i regiona Šampanj-Ardeni.

U Parizu je, zbog jakih vjetrova brzine oko 100 kilometara na sat, zatvoren Ajfelov toranj. Zatvoreni su i gradski parkovi dok se oluja ne smiri, zbog bojazni od obaranja drveća.

Foto: AP

Očekuje se da će se oluja kretati prema drugim regionima Francuske, uključujući Korziku, gdje se očekuju vjetrovi brzine 200 kilometara na sat.

U Holandiji je jedna osoba povrijeđena nakon što je na grupu ljudi palo drvo, javio je Bi-Bi-Si. Više od 200 letova otkazano je na aerodromu Shipol u Amsterdamu, a zatvoreno je i nekoliko puteva i željezničkih linija.

Oluja je pogodila veći dio Njemačke, a vjetrovi su u njenom zapadnom dijelu duvali brzinom od 120 kilometara na sat.

U Švajcarskoj je oko 14.000 domova ostalo bez struje, a u Austriji se očekuju lavine.

U Belgiji je na snazi “narandžasti” alarm, treći od četiri nivoa uzbune, a na stanovništvo se apeluje da bude oprezno zbog grana drveća i drugih letećih predmeta.

 

Related Posts