Svijet

Napad u Parizu: Ubijen policajac, napadač likvidiran

Off 162

Napadač koji je sinoć na Jelisejskim poljima u Parizu ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, prije nego što je likvidiran u obračunu s policijom, identifikovan je pomoću dokumenata ostavljenih u njegovom automobilu. Rojters prenosi da je takozvana Islamska država preuzela odgovornost za napad.

Lokalni mediji navode da se radi o 39-godišnjaku koji je živio u predgrađu Pariza, od ranije pod sumnjom da da je povezan s ekstremistima. Vlasti još nisu objavile njegovo ime, zbog, kako se navodi, istrage koja je u toku.

Policija je neposredno nakon inciudenta pretražila stan ubijenog napadača, a izvor iz francuskog pravosuđa tvrdi da su privedena tri člana njegove porodice.

Predao se još jedan osumnjičeni

U međuvremenu, agencija Belga objavila je da se drugi muškarac koji je osumnjičen da je umiješan u sinoćni  napad u Parizu predao policiji u gradu Antverpenu.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brand rekao je ranije da su osumnjičenu osobu identifikovale belgijske vlasti i da su o tome obavijestile francuske kolege.

On je rekao i da je sinoć ubijeni napadač francuski, a ne belgijski državljanin. Time se osvrnuo na tvrdnje koje je objavila takozvana Islamska država, a prema kojima je ime napadača  Abu Jusif al Belgiki – posljednja riječ u njegovom imenu, naime, znači Belgijanac.

Predsjednički izbori u sjeni napada

Predsjednik Francuske Fransoa Oland za danas je najavio hitan sastanak svog kabineta. Sinoć je izjavio da iza napada najvjerovatnije stoje teroristi.

Incident na Jelisejskim poljima poremetio je posljednji dan predsjedničke kampanje. Kandidati na izborima, njih 11, osudili su napad.

Marin Le Pen i Emanuel Makron otkazali su velike skupove predviđene za danas.

Francuski predsjednički izbori održavaju se prvi put u novijoj francuskoj istoriji pod vanrednim stanjem, uvedenim poslije terorističkih napada 13. novembra 2015. godine.

Prijee ovoga posljednji ekstremistički napad u Francuskoj bio je u ljeto 2016. godine kada je napadač u Nici, na dan nacionalnog praznika, 14. jula, kamionom ubio 86 osoba.

Francuske vlasti su spriječile napad u utorak i uhapsile dva muškarca u Marseju osumnjičena da pripremaju nasilnu akciju. Istražitelji su našli arsenal oružja i municije, tri kilograma eksploziva i zastavu takozvane Islamske države.

Related Posts