Svijet

Merkel u oproštajnom govoru pred CDU: “Bila mi je čast i zadovoljstvo”

Off 53
U Hamburgu se održava Kongres Kršćansko-demokratske unije (CDU) gdje će vladajuća njemačka stranka izabrati novog predsjednika.Njemačka kancelarka i predsjednica Angela Merkel zahvalila se  na stranačkoj konvenciji članovima stranke, istaknuvši kako joj je bila čast biti 18 godina na čelu CDU-a.

“Bila mi je čast, bilo mi je zadovoljstvo“, rekla je Merkel na kraju 35-minutnog govora iza kojeg je uslijedio desetominutni pljesak sudionika stranačkog kongresa u Hamburgu, na kojem se u toku poslijepodneva bira novi predsjednik ili predsjednica stranke i vjerojatno budući kancelarski kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU.

Tokom govora na kongresu stranke uoči izbora za novog predsjednika, Merkel se prisjetila kako je neočekivano došla na čelo CDU-a 2000. godine, kada je CDU bila u velikoj krizi.

Merkel je pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke, ali i njemačkog društva.

“Sada se moramo koncentrirati na to da, pored jedne stranke poput AfD-a na desnom krilu političkog spektra i u polariziranom društvu, ujedinimo krajnosti: staro i mlado, istok i zapad, jake i slabije, domaće i doseljenike“, dodala je Merkel.

Nakon završetka govora, članovi CDU-a su upriličili aplauz , a mnogi su držali transparente s porukom “Hvala šefice”.

Ovakve ovacije izazvale su suze u očima njemačke kancelarke.

Merkel je izjavila da je “CDU danas drugačija nego što je bila 2000. godine” i da je to “dobra stvar”. Ona je naglasila da stranka ne smije gledati u prošlost, nego u budućnost.

 

Annegret Kramp Karennbauer i Friedrich Mertz   mogući nasljednici

BBC je objavio tekst pod naslovom “Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere”.

BBC navodi da postoji osećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel. Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

 

 

foto: AP

Ona je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomjerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Njemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje istospolne brakova.

Ono što je ocenjuju kao najkontraverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Njemačku 2015. godine, napominje agencija. Njen nasljednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.

Generalna sekretarka CDU Annegret Kramp Karennbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za nasljednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Foto: Die Zeit

Friedrich Mertz (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi “spektakularan” povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova. On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel “zbacila” sa te pozicije.

Foto: Tellerreport

On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mertzu, što ga stavlja u poziciju “otpadnika” u ovoj trci, ocenjuje AP.

Related Posts