Svijet

Kanada dala azil odbjegloj Saudijki

Off 11
Rahaf Mohamed Al-Kunun, Foto: AFP
Kanada je vrlo zadovoljna što je dala azil mladoj Saudijki Rahaf Mohamed Al-Kunun, koja je pobjegla od svoje porodice, rekao je danas kanadski premijer Džastin Trudo, potvrdivši izjavu tajlandskih vlasti o njenom odlasku u Kanadu.

“Mi smo joj dali azil. Oduševljeni smo što smo to učinili, jer je Kanada zemlja koja vodi računa o tome koliko je važno braniti prava muškaraca i žena širom svijeta. I mogu da potvrdim da smo to uradili na zahtjev UN-a”, rekao je Trudo novinarima.

Rahaf Mohamed Al-Kunun je prošle subote zaustavljena u Bangkoku na putu za Australiju, ali je odbila da bude vraćena nazad u svoju zemlju navodeći da joj prijeti smrt. Djevojka se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku, skrenula pažnju na svoj slučaj preko društvenih mreža i tražila da razgovara s predstavnicima Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), što joj je omogućeno.

Ona je rekla da je podvrgnuta fizičkom i psihičkom nasilju u svojoj porodici i da strahuje za život ako se vrati u zemlju. Rekla je da se plaši da će je članovi porodice ubiti zbog odbacivanja islama.

Njen slučaj ukazuje na pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Nekoliko Saudijki koje su bježale od zlostavljanja u svojim porodicama uhvaćeno je u pokušaju da traže azil u inostranstvu posljednjih godina i vraćeno kući.

Related Posts