Svijet

Juncker: Želimo pomoći May da zastupnici prihvate sporazum o Bregzitu

Off 16
Tereza Mej i Žan Klod Junker/Arhiv
Vodeći zvaničnik Evropske unije izjavio je danas kako Unija želi da pomogne britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresa May) da izbjegne napuštanje Evrospke unije (EU) bez sporazuma, ali je insistirao da ne može biti ponovnih pregovora o sporazumu o Bregzitu.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je kako se uprkos borbi premijerke Mej da se sporazum usvoji u parlamentu, nastavlja nadati da on (sporazum) može dobiti podršku tokom glasanja u utorak.

“Mi provjeravamo s Dauning stritom kakva bi pojašnjenja mogla pomoći Mej da se sporazum prihvati “, kazao je Junker.

“Oni, međutim, to ne bi trebali shvatiti kao nove pregovore”, dodao je on.

Britanija i EU postigle su sporazum o Bregzitu u novembru, ali je on naišao na protivljenje u britanskom parlamentu. Mej je odgodila glasanje o sporazumu prošlog mjeseca kako bi izbjegla uvjerljivi poraz i malo je nagovještaja da je u međuvremenu dobila dodatnu podršku.

Britanska premijerka obećala je da će tražiti dodatne garancije od Brisela oko najspornijeg pitanja, statusa granice Republike Irske i Sjeverne Irske.

EU je odlučna da se pravno obavezujući sporazum na 585 stranica ne može ponovo otvarati, ali zvaničnici EU tragaju za diplomatskom terminologijom koja bi bi mogla odagnati brige britanskih poslanika.

Bez sporazuma, Britanija se suočava s neprimjerenim napuštanjem EU 29. marta. Strahuje se da bi to moglo izazvati haotične prizore na granicama, u lukama i na aerodromima. Poslovni ljudi i građani suočili bi se sa sedmicama i mjesecima neizvjesnosti dok pokušavaju saznati šta im donosi nejasna budućnost.

“Ne dopada mi se mogućnost nepostizanja sporazuma”, izjavio je Junker tokom posjete Rumuniji, zemlji koja je početkom ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedavanje EU, prenosi AP.

Related Posts