Svijet

Izbori u SAD: Demokrati preuzimaju Kongres

Off 195

Američki Predstavnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsjednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, rezultati su izbora koji su održani u SAD-u. Takvi rezultati u skladu su s predizbornim anketama i analizama.

Republikanci su dosad kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta). Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta a republikanci 206 u Predstavničkom domu.

Demokratska kandidatkinja iz Kanzasa Šaris Dejvids postala je prva Indijanka izabrana u Kongres.

Ilhan Omar i Rašida Tlaib, kandidatkinje iz Minesote i Mičigena, prve su muslimanke izabrane u Predstavnički dom. Omar je izbjeglica iz Somalije dok je Tlaib dijete palestinskih imigranata.

Demokrata Džered Polis je pobjedom u Koloradu postao prvi deklarirani homoseksualac na mjestu guvernera jedne američke države.

Analitičari smatraju da ovakav ishod izbora i činjenica da su republikanci izgubili Kongres, ponajviše zbog toga što su glasači kažnjavati poteze predsjednika Donalda Trampa, umanjiti šanse sadašnjem predsjedniku da se i drugi put kandidira za mandat.

Šta će sada uraditi demokrate

Analitičari ukazuju na mogućnost da demokrati u Zastupničkom domu pokrenu neke od istraga o dosadašnjim kontroverzama unutar Trampove administracije.

Vrlo je vjerojatno da će se dešavati u protekle dvije godine već viđeno – pokušaji opoziva nekih od zakona usvojenih od Trampovog ulaska u Bijelu kuću.

Samo dva primjera.

Predsjednik Tramp i Republikanci pokušavali su i tek donekle uspjeli opozvati neke odredbe zakona o većini Amerikanaca pristupačnom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na ogromno insistiranje i trud Baraka Obame i njegove administracije.

Demokrati su uveliko nezadovoljni zakonom o poreskim olakšicama, usvojenim republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Osnovni razlog njihovog nezadovoljstva je procjena da će sa tim olakšicama bogati biti još bogatiji, a da će se srednjoj klasi i siromašnim dati vrlo malo.

Nije nevažno podsjetiti i da je predsjednik Tramp isključio Sjedinjene Države iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariskog sporazuma o sprečavanju negativnih klimatskih promjena. U pripremu i zaključivanje ta dva sporazuma administracija koju je predvodio Barak Obama uložila je ogroman trud.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže