Svijet

HRW: Izraelske banke doprinose širenju jevrejskih naselja

Off 11

Izraelske banke doprinose širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, obezbjeđujući zajmove za izgradnju, navela je organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) u danas objavljenom izveštaju.

Takođe, navodi se da izraelski zakon ne traži od banaka da pružaju takve usluge naseljima na okupiranim teritorijama i apeluje na njih da se distanciraju od takvih aktivnosti. Apelovano je i na akcionare da osiguraju da njihovi poslovni odnosi ne doprinesu kršenju ljudskih prava.

HRW smatra da su banke doprinijele širenju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje sada živi već oko 400.000 jevrejskih naseljenika. Sari Baši, direktorka HRW za Izrael i Palestinu, rekla je da banke moraju da poštuju principe UN o biznisu i ljudskim pravima, što nisu obavezujuće odrednice, ali imaju za cilj da se spriječe kršenja poslovnim aktivnostima.

“Postoje mnogi koraci koje banke mogu i trebalo bi da preduzmu kako bi u najmanju ruku smanjile umiješanost u izgradnju naselja, ako ne i da ih potpuno zaustave”, rekla je Baši i dodala da bi, ako banke odluče da ne preduzmu te korake, institucioni investitori koji brinu za sopstvenu aktivnost u oblasti ljudskih prava trebalo da povedu akciju.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s pojasom Gaze i istočnim Jerusalimom, koji je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelska vojska se povukla iz Gaze i evakuisala jevrejska naselja 2005. godine. Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom stvaranju palestinske države.

 

Related Posts