Svijet

Holandski ministar vanjskih poslova podnio ostavku zbog laži

Off 112
Holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zejlstra podnio je danas ostavku, dan nakon što je priznao da je lagao o svom prisustvu na skupu na kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin, navodno, rekao da Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države smatra dijelovima “Velike Rusije”.

Zejlstra je ostavku objavio na početku sjednice Parlamenta Holandije na kojoj se očekivalo da ga opozicija ispituje o toj laži, koju je nazvao “daleko najvećom greškom u čitavoj karijeri”.

“Riječ je o kredibilitetu ministra vanjskih poslova Kraljevine Holandije. Taj kredibilitet mora biti izvan svake sumnje”, rekao je Zejlstra.

Ministar je ranije govorio da je prisustvovao sastanku 2006. godine, čiji je domaćin bio ruski predsjednik. Međutim, on je jučer negirao te svoje navode, kazavši da je priču čuo od osobe koja jeste bila prisutna. Kako je rekao, on je Putinove izjave smatrao toliko geopolitički važnim da je o njima govorio javno i rekao da ih je sam čuo da bi zaštitio izvor.

“To je očigledno bio pogrešan izbor”, rekao je Zejlstra prilikom objavljivanja ostavke.

Ruska ambasada u Holandiji umiješala se u debatu saopštenjem u kojem je optužila “neke u Holandiji da šire lažne vijesti s ciljem da diskredituju Moskvu, navodeći da ona ima ekspanzionističke ambicije”.

“Takve stvari mogu da se čuju samo od onih koji žele da predstave Rusiju kao neprijatelja i koji pod izgovorom famozne ‘ruske prijetnje’, nastavljaju da pomjeraju vojnu infrastrukturu NATO ka istoku i tako svjesno izazivaju vojnu konfrontaciju”, kaže se u saopštenju.

Zejlstra je ostavku podnio dan prije zakazanog sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Ujedno, on je prvi ministar koji je podnio ostavku otkako je u oktobru formirana Vlada Holandije. Član je partije VVD, premijera Marka Rutea.

Nije poznato ko će biti naredni ministar vanjskih poslova Holandije.

Related Posts