Svijet

Erjavec: Hrvatskim ribarima bit će naplaćivane kazne

Off 23
Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je danas da slovenačka policija ima pravo da naplaćuje kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenačke vode u Piranskom zalivu.

“Slovenačka policija će provoditi svoje nadležnosti na moru, uključujući i naplaćivanje kazni. O tome imamo evidenciju, a ribari koji ne budu htjeli da plate imat će teškoće pri ulasku u Sloveniju”, izjavio je Erjavec za Radio Slovenija.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je juče da su slovenačke prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima neprimjerene, besmislene i nemoguće.

Ona je pozvala slovenačku stranu da se suzdrži od jednostranih poteza i da se vrati dijalogu kako bi bilo riješeno otvoreno granično pitanje.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatski ribari godinama su lovili u Piranskom zalivu, ali nakon arbitražne odluke stav Ljubljane je da im za to sada treba posebna dozvola slovenačkih vlasti.

Ukoliko hrvatski ribari do sredine zaliva budu plovili bez dozvole, slovenačke vlasti će im izdati rješenja o kazni koja će im biti naplaćena kada pređu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju.

Hrvatska i dalje ne priznaje odluku Arbitražnog suda, za koju smatra da je kompromitovana postupkom slovenačkih predstavnika.

Related Posts