Svijet

Desetine hiljada Argentinaca na protestima zbog mjera štednje

Off 28
Foto: AFP
Desetine hiljada Argentinaca marširalo je sa bakljama kroz Buenos Aires na demonstracijama protiv mjera štednje argentinskog predsjednika Maurisija Makrija i rastućih cijena javnih usluga.

Makri je smanjio subvencije za javne komunalne i druge usluge, da bi umanjio hronični fiskalni deficit Argentine, a lokalni mediji navode da su cijene električne energije i gasa od početka njegovog mandata porasle za 2.000 posto

Tokom godine očekuje se dodatno poskupljenje struje i gasa.

“Ljudi ne mogu da sastave kraj s krajem. Sve mjere koje su vlasti preduzele idu protiv radnika”, izjavio je lider sindikata vozača kamiona Pablo Mojano.

Sedmični protesti planirani su od početka februara, čime se vrši pritisak na Makrija da pronađe rješenje za ekonomsku krizu pred predsjedničke izbore.

Demonstranti, kojih je u Buenos Airesu bilo oko 20.000, nosili su fotografije Makrija i natpise “Dosta je Makrijevog i MMF-ovog programa štednje”.

Proteste su organizovali sindikat vozača kamiona i federacija radničkih sindikata, a njima su se pridružili članovi ljevičarskih partija i nezavisni Argentinci.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže