Svijet

Crnadak u Kuvajtu: BiH je dio globalne borbe protiv terorizma

Off 152
BiH ostaje snažno opredijeljena globalnoj borbe protiv terorizma, rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji se održava u Kuvajtu.

Crnadak boravi u Kuvajtu na poziv zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Države Kuvajt Šeik Sabah Kalid Al-Hamad Al sabaha (Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabaha).

Ministarski sastanak je otvoren govorima kuvajtskog ministra inostranih poslova Šeikh Sabah Kalid Al-Hamad Al-Sabaha i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Reksa Tilersona (Rex Tillerson).

Prije početka sastanka, Crnadak se susreo s državnim sekretarom SAD-a Reksom Tilersonom.

Prije obraćanja učesnika Ministarskog sastanka prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima Koalicije protiv ISIL-a u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.

Tokom obraćanja, Crnadak je obavijestio učesnike da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma. On je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od ukupno oko 1.100 tona municije za iračku vojsku.

Crnadak je predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti.

Pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja saradnje zemalja Koalicije, Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma.

Na Ministarskom sastanku su učestvovali predstavnici 68 zemalja, te predstavnici EU, NATO-a i INTERPOL-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MIP-a BiH.

Related Posts