Svijet

Berlin: Počinju konsultacije o formiranju nove vlade

Off 21
Angela Merkel i Martin Schulz
Njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni politički saveznici iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) sastaće se danas u Berlinu sa vođama Socijaldemokratske partije (SPD), u pripremi za zvanično pokretanje pregovora o formiranju nove vlade koji će, po svemu sudeći, biti složeni.

Prvi sastanak na vrhu u novoj godini počeće popodne u Berlinu, a na njemu bi, prije svega, trebalo da bude određen sadržaj i modaliteti budućih pregovora koji zvanično počinju u nedelju i treba da traju šest dana.

Merkel i predsjednik njene sestrinske bavarske CSU Horst Zehofer (Horst Seehofer) sastali su se prije podne da definišu zajednički stav prema socijaldemokratima Martina Šulca (Martin Schulz).

Pregovori dvije strane počinju u napetoj atmosferi. CSU je posljednjih dana postavio nekoliko uslova suprotnih stavovima Šulcovog SPD-a, kao što je jačanje budžeta za odbranu i zaoštravanje prihvata migranata. Konzervativna bavarska partija je takođe odbacila projekte Socijaldemokrata čiji cilj je da se povećaju investicije u obrazovanje.

Neželjena koalicija nasuprot ekstremno desnog AfD

CSU, koja je loše prošla na parlamentarnim izborima 24. septembra, već je krenula u kampanju za regionalne izbore na jesen u Bavarskoj, gdje je ugrožena njena apsolutna većina jačanjem partije ekstremne desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

Tri mjeseca poslije parlamentarnih izbora, iz kojih je Angela Merkel izašla kao pobjednik, ali oslabljena, prinuđena je da pronađe zajednički jezik sa socijaldemokratima ukoliko želi da ostane na čelu vlade koju podržava većina u parlamentu.

Kancelarka, kojoj se ne dopada ideja manjinske vlade, u novembru nije uspjela da se složi sa ekolozima i liberalima da formiraju kabinet.

Socijaldemokrati su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne “velike koalicije”, ali su tu odluku nevoljno promijenili poslije neuspjelih pregovora o koaliranju CDU, stranke Zeleni i liberala.

Na kongresu SPD-a predviđenom za 21. januar biće odlučeno da li će ta stranka ući u koaliciju sa konzervativcima.

Stranka je podijeljena oko toga kako dalje, da li ići u opoziciju ili formirati savez sa Angelom Merkel kako bi se izbjegli novi izbori koji bi mogli ojačati AfD.

Related Posts