Svijet

Asanž: Ne praštam i neću zaboraviti sedam godina “zatvora”

Off 20

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naveo je danas na Tviteru da “neće zaboraviti niti oprostiti” što je sedam godina bio “pritvoren”, od čega pet godina u azilu koji mu je dala Ambasada Ekvadora u Londonu.

“Bio sam u pritvoru sedam godina bez optužnice, dok su moja djeca rasla, a moje ime se blatilo. To neću zaboraviti ni oprostiti”, naveo je Asanž u poruci, reagujući na odluku švedskog pravosuđa.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača Vikiliksa zbog navodnog silovanja u Švedskoj prije sedam godina. Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga, javila je agencija Frans pres.

Asanž (45) našao je utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznijele dvije žene poslije njegove posjete Švedskoj 2010.

Asanž je rekao da nema namjeru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen SAD.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata. Britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa i dalje prijeti hapšenje u Britaniji iako je švedsko tužilaštvo odustalo danas od istrage, prenijela je agencija AP.

Asanžu prijeti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen ako izađe iz Ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju londonske policije.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže