Svijet

AP: Trump se neće povući iz ugovora s Iranom

Off 18
Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) neće ponovo uvesti sankcije Iranu, što bi ugrozilo međunarodni sporazum sa Tehranom o nuklearnom programu, objavio je AP, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika.

Aktuelni režim, u kojem je najveći dio sankcija podignut pod uslovom da Iran obustavi izradu nuklearnog oružja, biće produžen za nekoliko mjeseci, uprkos ranijim tvrdnjama Trampa da će se povući iz dogovora s Iranom.

Kako tvrde zvaničnici, Tramp će zatražiti određene ciljane sankcije zbog kršenja ljudskih prava, te upozoriti da će se povući iz sporazuma na proljeće ako ne bude promjena. Sljedeći rok je sredina maja kada se odlučuje o ponovnom uvođenju sankcija.

Zvaničnici su, pod uslovom da ostanu anonimni, za AP naveli da će ovu odluku pratiti žestoke kritike Iranu zbog nedavnog odgovora na proteste građana protiv režima. Sve nadležne američke institucije predložile su Trampu da se još ne povlači iz ugovora s Iranom.

Evropska unija i njene članice takođe su juče objavile da ostaju pri postignutom sporazumu o nuklearnom programu, te da ga Iran poštuje.

Related Posts