Sud i tužilaštvo

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za ratne zločine nad Srbima na području Ilijaša

Off 150
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Iliijaša 1992. godine. Terete se za ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloljetnih osoba.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1.Hadžić Džemala, rođenog 1954. godine u Kaknju,
2.Turudić Teufika zv. “Tufo”, rođenog 1960. godine u Kaknju
3.Smolo Džemala zv. “Haga”, rođenog 1963. godine u Kaknju,
4.Sikira Senada , rođenog 1959. godine u Kaknju
5.Sikira Benjamina zv. “Benče”, rođenog 1969. godine u Kaknju,
6.Sikira Harisa zv. “Hare”, rođenog 01.07.1971.godine u Kaknju,
7.Durak Enesa, rođenog 1964. godine u Varešu
8.Bešlija Mirsada, rođenog 1964. godine u Ilijašu
9.Bešlija Nusreta, rođenog 1962. godine u Ilijašu,
10.Bešlija Mirzeta, rođenog 1968. godine u Sarajevu,
11.Spahić Hamdije, rođenog 1960. godine u Ilijašu.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni počinjenjem namjernog lišavanja života (ubistva) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, počinjeno ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloljetnih osoba. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno, a svo stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu provelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related Posts