Sud i tužilaštvo

Tužilaštvo BiH optužilo četiri osobe zbog pomaganja u srebreničkom genocidu

Off 95
Nekadašnji pripadnici struktura VRS sa područja Vlasenice Mile Kosorić, Borislav Stojišić , MomčiloTešić  i Rajko Drakulić optuženi su da su počinili genocid u Srebrenici.

 

Tužilaštvo ih tereti za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

Tužilac j Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Kosorić Mile, rođenog 1953. godine u Han Pijesku, određene su mu mjere zabrane
2. Stojišić Borislava, zv. „Boro“, rođenog 1956. godine u Vlasenici,
3. Tešić Momčila, zv.“Crnac“, rođenog 1974. godine u Vlasenici, određene su mu mjere zabrane,
4. Drakulić Rajka, rođenog 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u mjesecu julču 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog pothvata, u mjesecu julu 1995 godine, tako što su, optuženi Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke, proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce 13/14.07.1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.

Optuženi se terete da su počinili genocid.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Related Posts