Sud i tužilaštvo

Sud i Tužilaštvo BiH: Ubrzati rad na predmetima ratnih zločina

Off 143

Predstavnici Tužilaštva i Suda BiH aktivno će učestvovati i doprinijeti predstojećim izmjenama i dopunama Strategije na nivou BiH za rad na predmetima ratnih zločina, radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnijeg provođenja vladavine prava, istaknuto je danas na sastanku zvaničnika odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva i Suda BiH.

Teme sastanka bile su procesuiranje predmeta u kojima se optuženi nalaze u susjednim zemljama, efikasnije prosljeđivanje predmeta ratnih zločina entitetskim pravosudnim institucijama, ocjenjivanje složenosti predmeta, kao i što efikasniji rad na svim predmetima ratnih zločina.

Razgovarano je o saradnji Suda i Tužilaštva BiH, u skladu sa Strategijom na nivou BiH za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Bilo je riječi i o analiziranju i praćenju procesuiranja proslijeđenih predmeta radi ujednačavanja prakse entitetskih i pravosudnih institucija na nivou BiH u procesuiranju ratnih zločina.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te zaposleni u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudskim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednik Krivičnog odjeljenja Suda BiH Minka Kreho, kao i sudije Željka Marenić i Staniša Gluhajić.

Related Posts