Sud i tužilaštvo

Sud BiH: Suđenje optuženima za ratne zločine u Orašju 17. maja

Off 79

Početak suđenja devetorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Orašja zakazan je za 17. maj, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković te Stjepo Đurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovištva i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Na statusnoj konferenciji tužilac Milanko Kajganić je kazao da će tokom suđenja saslušati 141 svjedoka i uložiti 803 materijalna dokaza za što je potrebno 126 radnih sati.

Odbrana optuženih nije iznosila plan dokaza.

Kajganić je zatražio da se predmet Mirka Jurića, također optuženog za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Orašju, spoji s predmetom Matuzović i ostali.

Sud će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu, javlja BIRN-Justice Report.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže