Sud i tužilaštvo

Presuda Huseinu (Bilalu) Bosniću 4. novembra

Off 1718

Presuda Huseinu Bosniću, protiv koga je u Sudu BiH vođen postupak za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, biće objavljena 4. novembra. Saopćeno je ovo nakon što su danas tužiteljstvo i odbrana u ovom slučaju iznijeli završne riječi.

Tužiteljstvo smatra da je dokazalo da je Bosnić van svake razumne sumnje počinio djelo koja mu je stavljeno na teret i da su direktne posljedice takvog djelovanja smrt najmanje šestorice mladića iz BiH, koji su stradali na sirijskom ratištu kao pripadnici terorističke “Islamske države”.

Tužitelj Dubravko Čampara predložio je izricanje sankcije kojom će biti ispunjena svrha kažnjavanja, a prijedlog je i da Bosnić ostane u pritvoru dok ne bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Odbrana je predložila da Sud donese oslobađajuću presudu jer Tužiteljstvo ničim nije dokazalo da je Bosnić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Optuženi Bosnić rekao je da se osjeća nevin i da mu je načinjena nepravda, te zahvalio branitelju koji je, kako je naveo, dokazima pokazao da je riječ o neutemeljenim optužbama.

“Nikada nikome nisam sugerirao da ide na strano ratište niti sam finansirao odlaske na ratišta. Na svojim predavanjima i u hutbama tumačio sam vjeru u svim aspektima, a najmanje sam govorio o borbi na Alahovom putu”, rekao je Bosnić.

Bosnić je naveo da je struka dokazala da on nije ni snimao niti na internetu objavljivao snimke svojih govora.

“Danas živimo u jednom kompjuteru i imamo medijski rat u kojem ljudi dobijaju pogrešne informacije”, rekao je Bosnić.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže