Sud i tužilaštvo

Porezna utaja: Jelenku Vasiću godina zatvora i 15.000 KM kazne

Off 45
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostepenu presudu u predmetu “Jelenko Vasić i ostali”, kojom je Vasić oglašen krivim za produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara te mu je izrečena jednogodišnja zatvorska kazna.

Vasiću je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 15 hiljada KM.

Optuženi Vasić je kriv što je izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Optuženo pravno lice “Zvornik Putevi” a.d. Zvornik, odgovorno je što je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu 208.296,00 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Jelenko Vasić u svojstvu direktora-odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja.

Time je, navodi se u saopćenju, počinilo produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara te je toj pravnoj osobi izrečena novčana kazna u iznosu 40 hiljada KM.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Suda Bosne i Hercegovine.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže