Sud i tužilaštvo

Podignuta optužnica protiv četiri osobe za zločin protiv čovječnosti u Vlasenici

Off 26
Optužnica protiv pripadnika Službe javne bezbjednosti Vlasenice i Vojske RS obuhvata ubistvo i progon najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti, progone, mučenja i zlostavljanja civilnog stanovništva na području Vlasenice.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1.Stupar Sime, rođenog 1962. godine u Vlasenici
2.Stupar Zorana, zv.“Uštipak“, rođenog 1964. godine u Vlasenici
3. Tešić Zorana, zv.“Koke“, rođenog 1965. godine u Vlasenici
4.Tešić Gorana, zv. „Goce“, rođenog 1962. godine u Vlasenici

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području općine Vlasenica, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a optuženi Tešić Zoran kao pripadnik VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su osobno i izravno, sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući mjesta Džamdžići, Alihodžići, Gradina i dr. mjesta, gdje su počinjena ubojstva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i malodobnih osoba u zatočenje u logor Sušica u Vlasenici i objekat SJB Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

Posmrtni ostaci većeg broja žrtava pronađeni su i ekshumirani nakon rata a jednom broju žrtava se nakon odvođenja iz zatočenja, gubi svaki trag, te se i danas vode kao nestale osobe.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 89 svjedoka, 3 stručna vještaka, te prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Related Posts