Sud i tužilaštvo

Optužnice za ratne zločine na području Ključa i Sanskog Mosta

Off 254
Foto: Arhiva, AA
Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za ratni zločin na području Ključa protiv Zorana Adamovića, državljanina Republike Srbije. Optužnica je podignuta i protiv Miće Praštala zvanog “Kudra” (1945.) iz Sanskog Mosta.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravnojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu 4 civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Optuženi se tereti da je počinio kazneni djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Mićo Praštalo optužen za zločine u Sanskom Mostu

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Miće Praštala zvanog “Kudra” (1945.) iz Sanskog Mosta, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Praštalo se tereti da je od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opština Sanski Most i Ključ, u svojstvu komandanta Šestog bataljona 6. Sanske brigade VRS, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U okviru napada granatirani su civilni objekti, stanovništvo je istjerano iz zapaljenih i opljačkanih domova, da bi, potom, bilo sakupljano, razdvajano i zatvarano u formirane zatvoreničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu. Tamo su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatvorenika je transportovan u logor “Manjača” na Manjači.

Optuženi se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen progonom civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio i znao, a nije spriječio ni kaznio ubistva i teška oduzimanja slobode civilima s područja sela Hrustovo u opštini Sanski Most i Sanica u opštini Ključ.

U napadima na ta sela počinjeno je ubistvo šest osoba, te protivpravno zatvaranje većeg broja žrtava. Napadi su rezultirali progonom cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa ovog područja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Related Posts