Sud i tužilaštvo

Optuženima za zločine nad spskim civilima u Konjicu ukinut pritvor i određene mjere zabrane

Off 104
Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane desetorici osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima na području Konjica 1992. i 1993. godine. Jutros je u okviru ovog predmeta Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 14 pripadnika Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a.

Pritvor je ukinut Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Ćibi i Aganu Ramiću.

Sud im je odredio zabranu sastajanja sa osumnjičenim i sa svjedocima u ovom predmetu Tužilaštva, uključujući i približavanje na udaljenosti manjoj od 100 metara, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva  BiH, podigao je optužnicu protiv Esada Ramića, rođenog 1966. godine u Konjicu, Šefika Nikšića, rođenog 1945. godine u Konjicu, Adnana Alikadića zvanog „Bato“, rođen 1962. godine u Sarajevu, Mitka Pirkića, rođenog 1962. godine u Konjicu, Redže Balića, rođenog 1952. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Hameda Lukomiraka, rođenog 1971. godine u Konjicu, Safaudina Ćosića, rođenog 1974. godine u Konjicu, Muhameda Cakića, rođen 1968. godine u Konjicu, Ismeta Hebibovića zvanog „Broćeta“, rođenog 1956. godine u Konjicu, Almira Padalovića, rođenog 1968. godine u Mostaru, Enesa Jahića, rođenog 1969. godine u Konjicu, Senadina Ćibe, rođen 1967. godine u Konjicu, Agana Ramića , rođenog 1962. godine u Konjicu i Seada Jusufbegovića, rođenog 1941. godine u Konjicu.

Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protupravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tijekom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Optuženi se terete za kaznena djela zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo  će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Related Posts