Sud i tužilaštvo

Mladićeva odbrana traži izuzeće trojice sudija zbog “pristrasnosti”

Off 30
Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je izuzeće trojice sudija iz žalbenog postupka, navodeći da su pristrasni zbog ranijih odluka koje su donijeli u Haagu, javlja BIRN.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su naveli da bi Mehanizam za međunarodne tribunale, pravni nasljednik Haškog suda, trebao isključiti Theodora Merona, Carmela Agiusa i Liu Daquna iz žalbenog postupka Mladiću jer su “pristrasni”.

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su pomenute sudije pisale, a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića.

Advokati su obrazložili da je sudija Meron predsjedavao Vijećima koja su osudila Radislava Krstića i Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici, te da je u tim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao da ubije bosanske Muslimane i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih”.

Mladićevi advokati su naveli da je Agius bio član Vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u odluci u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Ratka Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci.

Ratko Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže