Sud i tužilaštvo

Mijodrag Vujičić optužen za ratne zločine na području Prijedora

Off 67
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mijodraga Vujičića zvanog “Crnogorac”, državljanina Republike Srbije, rođenog u mjestu Lipljan u Srbiji, zbog zločina protiv čovječnosti.

Naime, optuženi se tereti da je svjesno i značajno, doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti Opštine Prijedor, a u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Republike Srpske usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi na području općine Prijedor, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Vujičić se tereti da je od 23. do 28. jula 1992. godine, u svojstvu pripadnika 43. prijedorske brigade Rasavačke čete, kojom je komandovao ranije optuženi Dušan Milunić zvani “Bizon”, zajedno s pripadnicima Rezervnog sastava milicije Rasavci, kojom je komandovao Radomir Stojnić zvani “Grom”, izvršavao progon bošnjačkih civila, stanovnika sela Zecovi, na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

U ovom progonu ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatvoreno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tokom popisa 1991. godine.

Jedan dio posmrtnih ostataka žrtava pronađen je i identificiran u masovnim grobnicama “Tomašica”, “Jakarina kosa”, “Hrastova glavica”, “Stari Kevljani”, “Redak”, “Pašinac” i drugim manjim masovnim te pojedinačnim grobnicama, a za dijelom posmrtnih ostataka Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama, intenzivno traga.

Optuženi se, između ostalog, tereti i za progon civila iz sela Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjen 23. jula 1992. godine te deporaciju i nezakonito odvođenje, uključujući sedam članova jedne porodice, i odvođenje u nepoznatom pravcu osoba koje su nakon toga ubijene.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Related Posts