Religija

Kardinal Puljić: Mir se ne stvara mržnjom, već pravednošću, istinom i ljubavlju

Off 262
Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodio je danas svečanu božićnu misu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Svim katolicima u BiH i svijetu čestitao je Božić i poželio da im ovaj blagdan unese radost, mir i obilje milosti u životu i radu.

Prema njegovim riječima, Božić je praznik porodične atmosfere i predstavlja poseban osjećaj Božje ljubavi, jer je njime Bog vratio dostojanstvo čovjeka.

Puljić je podsjetio na značaj radosti i ljubavi, kao i na to da se mržnjom ne gradi mir.

Kazao je da je protekli rat, ustvari, bio rat mržnje.

“U svijetu danas oružje ne gradi mir, već ubija i uništava. Potrebno je shvatiti da mržnja i oružje ne stvaraju mir, već pravednost, istina i ljubav”, poručio je.

Puljić je pozvao sve vjernike da na današnji dan mole za sve one koji su im blizu po krvi, vjeri i za svoje bližnje, kako bi se približili jedni drugima.

“Božić opruža osjećaj mira, da smo se pomirili i s Bogom i ljudima”, kazao je Puljić.

Naglasio je da su ljudi u grijehu izgubili ‘božju kuću’ te da ponovo trebaju postati ‘ukućani Božji’.

Kardinal Puljić podsjetio je i na božićnu tradiciju darivanja, ističući da je taj simbol pretvoren u komercijalizam, čime se gubi ljepota darivanja.

“Bog kad sebe daruje, sve nam daruje, i upravo radi te stvarnosti pokušavamo jedni druge darovati”, naglasio je.

Istakao je da je potrebno mijenjati taj mentalitet gdje se ‘Bog zloupotrebljava’.

“Želim da Božić donese radost, da shvatimo da smo istinski voljena bića. Sreća ne leži u tome koliko imamo i koliko trošimo, već kako ljubav doživljavamo”, zaključio je kardinal Puljić.

Puljić je prethodno je u Sarajevu, takođe u Katedrali Srca Isusova, predvodio svetu misu ponoćku, kada je poželio da svi katolici istinski prožive radost Božića, dok je ostale je pozvao da se raduju i iz poštovanja dožive ono što katolici vole i slave.

 

Related Posts