EU, Region

Žestoke osude Tajanijeve izjave da su Istra i Dalmacija dio Italije

Off 25
Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi pokraj Trsta izazvala je danas niz osuda u Sloveniji i Hrvatskoj.

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, rekao je Tajani na kraju svog govora, a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Izjave talijanskih političara koji su se tamo okupili u nedjelju predstavljaju do sada nečuveni “povijesni revizionizam”, objavio je na Twitteru slovenski premijer Marjan Šarec.

Tajanijeve “nevjerojatne i nečuvene” izjave osudila je slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, rekavši kako si predsjednik EP-a ne bi smio dopustiti takve revizionističke izjave.

Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli, navodeći da nije prvi put da se u Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i mnogi drugi hrvatski dužnosnici također su osudili izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

“Najoštrije i osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja u svojim dijelovima ima natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma”, poručio je Plenković koji je razgovarao danas s Tajanijem i od njega zatražio pojašnjenje.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže