Privreda, Region

Zagreb: Spor ambasadora SAD-a i Rusije zbog prodaje INA-e

Off 93
Ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov rekao je da se Amerikanci miješaju u unutrašnje poslove drugih država, da krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije. Uslijedilo je to kao reakcija na izjavu američkog ambasadora da bi bilo pogrešno da Hrvatska naftnu industriju INA proda Rusiji.

Povodom izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Roberta Kohorsta da bi bilo pogrešno da Hrvatska proda Rusima naftnu industriju INA, Azimov je saopštio da je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali, javljaju hrvatski mediji.

“Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutrašnje poslove drugih država i kršenja načela slobode tržišne ekonomije”, izjavio je Azimov.

On je rekao da je neprikladno učiti Hrvatsku kako da vodi svoju nacionalnu politiku u interesu građana.

“Suverena Hrvatska sama određuje svoje partnere koji su stvarno, a ne na riječima, spremni pružiti realnu pomoć njenom privrednom razvoju”, rekao je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj.

Novoimenovani američki ambasador u Zagrebu Robert Kohorst ranije je rekao da SAD ne žele da INA-u kupi ruska kompanija, ocijenivši da bi to bila greška.

“Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila greška”, rekao je američki ambasador.

Related Posts