Region

Vučić: Srbija uvodi doživotnu kaznu zatvora

Off 25
Foto: Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije/ Arhiv
Srbija će uvesti doživotnu kaznu zatvora, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Država će pregaziti kriminalce, poručio je Vučić kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji.

Kako prenosi RTS, Vučić je rekao da će biti uveden Institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična djela – višestruka ubistva, ubistva djece.

“Nisam naročito zainteresovan za primjedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima”, rekao je Vučić nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Prema njegovim riječima, minimalne i maksimalne kazne za sva krivična djela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je srbijanski predsjednik.

Za nasilje u porodici, minimalna kazna će biti godinu dana zatvora.

Trenutno je za ubistvo predviđena kazna od 5 do 15 godina, a za ubuduće će, prema Vučićevim riječima, biti 10 do 20 godina. Za naročito teške oblike, kako je rekao, slijedi doživotna robija.

“Za mjesec dana počećemo da mijenjamo sve u Srbiji”, rekao je Vučić, te dodao da će borba protiv kriminala trajati godinama, ali da će “pregaziti kriminalce”.

Related Posts