Region

Srbija: U Nišu od malih boginja preminuo dvogodišnji dječak

Off 29
Foto: Ilustracija
Dvogodišnji dječak iz Niša druga je žrtva malih boginja (ospica) u Srbiji u posljednjih deset dana, a preminuo je zbog komplikacija nastalih poslije zaraze virusom morbila protiv kojeg nije bio vakcinisan, prenose mediji.

Nakon što je dijete desetak dana provelo na aparatima za disanje, ljekari ga nisu uspjeli spasiti, jer mu je virus oštetio pluća i srce, navode Večernje novosti.

“Dječak je, inače, rođen šest sedmica prije termina i imao je slabije razvijena pluća, ali bi mu šanse da preživi bile mnogo veće da je bio vakcinisan”, rekao je za list načelnik Intenzivne njege na Dječjoj klinici Dejan Milojević.

Roditelji dječaka su, prema pisanju Večernjih novosti, protivnici vakcinacije, “ali su se zbog odluke da ne vakcinišu svoje dijete pokajali kada mu je život bio doveden u pitanje”.

Prva žrtva morbila u Srbiji krajem decembra prošle godine bio je tridesetogodišnjak iz Beograda koji je preminuo na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih morbilima, a ljekari su potvrdili da takođe nije primio vakcinu protiv malih boginja.

Prema saopštenju nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je u protekla tri mjeseca registrovano najmanje 630 slučajeva malih boginja, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju “Torlak”.

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenta zaraženih morbilima nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili nije poznato jesu li vakcinisani.

U Srbiji je, inače, mjesecima u toku kampanja protiv vakcinacije kojom se nastoji protivrječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi, dok se na društvenim mrežama i internet portalima zahtijeva da se protiv protivnika vakcinacije podnesu prijave i zatraži njihova kaznena odgovornost “zbog narušavanja zdravstvenog sistema i destruktivnog djelovanja”.

Related Posts