Region

Sobranje izglasalo promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija

Off 21
Sobranje Makedonije usvojilo je amandman na Ustav kojim je promijenjeno ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno sa Grčkom da bi se okončao višedecenijski spor, javlja dopisništvo Radija Slobodna Evropa iz Skoplja.

Osamdeset i jedan poslanik je glasao za amandman, dok su predstavnici opozicionog VMRO-DPMNE, koji su protiv pomenutog sporazuma, bojkotovali su glasanje.

Za usvajanje amandmana bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika u Sobranju koje ima 120 poslanika.

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao je tokom dana dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbijedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.

VMRO DPMNE traži vanredne izbore

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski večeras je usvajanje ustavnih izmjena kojim se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

On je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsjedničkim koji su planirani za proljeće.

Prema njegovim riječima, odluka o promjeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je “čin izdaje” i donijeta je uz pritiske i prijetnje (poslanicima), a Dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima”.

Related Posts