Region

Sberbank spreman i dalje finansijski podržavati Agrokor

Off 48

Predstavnici ruske Sberbank sastali su se danas s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili da će kao prvi korak, uz pomoć konsultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, koji bi trebalo da bude usaglašen do sutra, rečeno je iz Sberbank.

Dodatno finansiranje pomoći će stabilizaciji situacije tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju “visoke sezone”, a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama-kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su danas iz ruske državne banke na upit Hine.

“Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu nastavlja pružati finansijsku potporu usmjerenu ka stabilizaciji njegovog tekućeg poslovanja”, rekli su Hini iz Sberbanka.

U Sberbank za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno finansiranje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, navode u ruskoj banci.

“Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti, bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna”, ističu iz Sberbanka.

Pritom navode da “smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare”.

Iz ruske državne banke kažu kako ne žele upravljati Agrokorom niti biti njegov vlasnik, te da ta pitanja ne razmatraju.

Podsjetimo, Agrokor ima najmanje 45 milijardi kuna dugova (preko 11 milijardi BAM) od kojih većina dospijeva na naplatu do februara 2020. godine.

Vlada Hrvatske se od početka marta aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru, koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

Problemi Agrokora budno se prate i u Bosni i Hercegovini, jer je ova firma vlasnik svih prodajnih objekata Konzuma u našoj zemlji, Velpro-a, te firme Sarajevski Kiseljak.

Pretpostavlja se da od isplata Agrokora u Bosni i Hercegovini zavisi više od 5.000 ljudi.

Related Posts