Region

Plenković i Čović žale zbog smrti Praljka i prizivaju reviziju haške presude

Off 152
Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sinoćnjeg sastanka u Zagrebu izrazili su nezadovoljstvo presudom Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, te izrazili žaljenje povodom smrti Slobodna Praljka.

Stav Dragana Čovića o presudi je njegov lični stav i stav HDZ-a BiH, jer se Predsjedništvo BiH nije izjasnilo o vom pitanju.

“Razmotrili smo situaciju među Hrvatima u BiH te izrazili nezadovoljstvo s dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje koje ova presuda ima”, naglasio je premijer RH Andrej Plenković.

Najavio je da će se početkom iduće sedmice u Mostaru susresti s vodstvom hrvatskog naroda u BiH.

“Uloga HVO-a bila je ključna u stvaranju Federacije BiH”, rekao je i dodao da su te historijske činjenice najvažnije za Hrvatsku.

U vezi s mogućom revizijom konačne presude, kazao je da to “mora biti u dogovoru s petorkom”.

“Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović će sljedeće sedmice sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj kraju rada Haškog suda. Hrvatska predsjednica će na njoj jasno artikulirati stajališta RH o ovom predmetu”, rekao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

Čović: Osuđenicima u Hagu poruka ohrabrenja

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Dragan Čović rekao je nakon susreta sa Plenkovićem da Hrvati moraju izdržati ovaj težak period, a pozvao je i da osuđenim ratnim zločincima iz reda hrvatskog naroda treba poslati poruku ohrabrenja.

“Želimo poslati jasnu poruku, koju smo poslali i ovih dana – o neprihvatljivosti presude. Želimo stati iza svakog časnog predstavnika HVO-a, da te ljude ohrabrimo da ne nasjedaju na provokacije. Znat ćemo političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja i taj oblik uznemirenosti. Moramo krenuti dalje s našim životima i tražiti rješenje za BiH i jednakost sva tri naroda u BiH”, kazao je Dragan Čović.

On vjeruje da u suradnji s Hrvatskom Hrvati mogu ojačati svoju poziciju u BiH. Pozvao je i druga dva naroda da zajedno grade i ubrzaju procese integracije u BiH te apelirao na poboljšanje komunikacije između Hrvata i Bošnjaka.

Related Posts