Region

Mogherini o sastanku s Thacijem i Vučićem: Uzdržati se od riječi suprotnih normalizaciji odnosa

Off 152
Foto: Maja Kocijančić Twitter
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) održala je večeras u Briselu (Bruxellesu) zajednički sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mogerini se prethodno odvojeno sastala sa Vučićem i Tačijem.

Služba visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost saopćila je da Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema Evropskoj uniji.

Mogerini je, navodi se u saopćenju, naglasila potrebu Kosova i Srbije da osiguraju uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije.

U saopćenju se dalje navodi da su “razgovarali o potrebnim koracima za put naprijed i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu narednih dana da bi procijenili ono što slijedi današnjem sastanku”.

Vučić: Dijalog nakon što Priština povuče protivpravne odluke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da će dijalog biti nastavljen kad Priština povuče svoje protivpravne odluke jer je Srbija, kako je rekao, uvijek spremna da razgovara o kompromisima.

Vučić je za RTS rekao da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu.

“Prethodnih dana smo dobili odluke prištinskih vlasti u kojima su, protivpravno CEFTA sporazumu, povećali porez za robu iz Srbije. Niko iz Evrope se nije naročito uzbudio, osim što se saopćenjem oglasila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini”, rekao je Vučić.

Dodao je i da kosovska vojska neće doći na sjever Kosova.

“Oni koji misle da će dovesti vojsku na sjever Kosova – to se neće dogoditi. Srbija ne želi sukobe, želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje svog naroda”, rekao je Vučić.

On je ocijenio i da Evropljani, protivpravno, pokušavaju Srbiju izbaciti iz energetske mreže za sjever Kosova.

“U nacrtu energetskog spora bilo je jasno da mora da bude formirana zajednica srpskih opština, a onda dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Budući da nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori”, naglasio je Vučić.

On je dodao da će ta odluka biti donesena u ponedjeljak, 12. novembra.

Tači: Dijalog nema alternativu

Predsjednik Kosova Hapšim Tači izjavio je da je večerašnji sastanak bo praćen “agresivnim ponašanjem srbijanske delegacije” i ocijenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom. On je rekao da je stav Kosova jasan – nema alternative dijalogu. Ostale alternative su, naveo je, populistički glasovi i incidenti.

“Beograd nema potrebe da se boji dijaloga. Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opšta klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma za koji vjerujem da će biti postignut”, rekao je Tači.

Tači je rekao da će Kosovo biti odgovorno i u postizanju svojih stremljenja, dodavši da su to međusobno priznanje i prijem Kosova u Ujedinjene narode nakon postizanja sporazuma.

On je zaključio kako je u interesu dviju zemalja da se postigne mirovni sporazum i da se Kosovu i Srbiji definitivno stvori prostor za evropsku perspektivu.

“Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati. To je ne tako lak izazov da se ovdje suočimo. U interesu je da cijela politička scena Kosova preduzme odgovornost za istorijski sporazum”, rekao je Tači.

Related Posts