EU, Region

Merkel-Cipras: Sporazum iz Prespe važan i za region i za Evropu

Off 23
Foto: AP, arhiva
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u susretu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Atini da će Sporazum iz Prespe donijeti koristi ne samo Atini i Skoplju, već i čitavoj Evropi, prenose danas grčki mediji.

“Zahvalna sam Aleksisu Ciprasu za rad sa (makedonskim premijerom) Zoranom Zaevom na rješenju problema imena…. Mogu samo da čestitam premijeru, jer će to rješenje donijeti koristi ne samo Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji već i čitavoj Evropi”, rekla je Merkel poslije sastanka sa Ciprasom u Atini.

Ona je ponovila kako vjeruje da je Sporazum o rješenju pitanja imena u interesu Grčke, Sjeverne Makedonije i Evrope i dodala da će to prenijeti i liderima grčke opozicije, ali da ne želi da se miješa.

“Posao opozicije jeste da kritikuje, ali i da usvoji prave stavove kada je riječ o pitanjima od višeg nacionalnog interesa, dodala je njemačka kancelarka” koja je boravila u Atini dok makedonski parlament zasjeda kako bi usvojio izmjene ustava koji će omogućiti primjenu Sporazuma iz Prespe.

Cipras se složio da Prespanski sporazum ima značaj i za region i za Evropu.

“I kao model za postizanje rješenja drugih sporova koji pokazuje da su obostrano prihvatljiva rješenja bez nametanja bilo koje strane, moguća”, dodao je.

Poslije Skoplja Sporazum iz Prespe, koji treba da riješi višedecenijski spor dvije zemlje oko imena makedonske države i Makedoniji odblokira euroatlantske integracije, treba da ratifikuje i Grčka.

Related Posts