Region

Erjavec: Hrvatska policija prekršila suverenost Slovenije

Off 248
Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći ribare u Savudrijskog vali, prekršila suverenost Slovenije u vodama Piranskog zaliva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji, te najavio novčane kazne protiv ribara.

Erjavec je ocijenio nedopustivim da strani državni organ bez dozvole provodi određene aktivnosti u slovenačkom moru.

Hrvatska policija jučer je pratila ribare iz Savudrije zbog najave Ljubljane da će ih kažnjavati kad uđu u područje koje je arbitražom dodijeljeno Sloveniji.

Erjavec je rekao da Slovenija takve slučajeve bilježi i da se priprema za vjerovatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje evropsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, prenose hrvatski mediji.

“Za tužbu imamo već dosta materijala”, naglasio je Erjavec.

Slovenija će blokirati Hrvatsku

Prema njegovim riječima, slovenačke službe u zalivu primijenile su predviđeni postupak nad ribarima, pa će na osnovu prikupljenih informacija taj postupak produžiti i provesti do kraja izricanjem i naplatom predviđenih novčanih kazni.

“Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na osnovu izdatog rješenja, onda će im slovenački organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju”, najavio je Erjavec.

On je ponovio da Slovenija neće dati pristanak na ulazak Hrvatske u Šengenski prostor niti u Organizaciju za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) ako zvanični Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.

Slovenačke vlasti jučer su počele primjenu razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a Hrvatska to ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju.

Related Posts