Region

EK pozvala Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog u vezi arbitražne presude

Off 49
Evropska komisija (EK) pozvala je danas Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima, te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude o razgraničenju u Piranskom zaljevu.

“Komisija traži od obje strane da nastave dijalog na svim nivoima na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i da izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u toku”, rekla je na portparolka EK Mina Andreeva, odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u vezi sa graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije.

“Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenila konačna odluka Arbitražnog suda”, dodala je Andreeva, najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti njenoj implementaciji.

Ona je dodala da Komisija “pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. decembra prošle godine sastali u uzvratnoj Cerarovoj posjeti Zagrebu”.

Hrvatska i Slovenija tada nisu uspjele približiti stavove o načinu rješavanja graničnog spora, jer je Slovenija i dalje insistirala na tome da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države i da se treba provesti, što Hrvatska ne želi, ali je zato Ljubljani ponudila pravni okvir za rješavanje tog pitanja, javila je Hina.

Related Posts