Region

Delegacije Albanije i Kosova napustile sastanak CEFTA komiteta

Off 50
Delegacije Kosova i Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, prenosi RTS. Ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović za BHRT je potvrdio da je u Prištini bila predstavnica ministarstva kako bi razgovarala o slučaju “takse”.

Šefica Odjela za trgovinske odnose sa evropskim integracijama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Zada Muminović boravila je u Prištini kako bi razgovarala o slučaju “takse”, kazao je za BHRT Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Kako nam je kazao Šarović, pomaka oko pitanja povećanja taksi nije bilo.

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog Cefta komiteta u Prištini iako je bilo izjava kako neće prisustvovati zbog uvođenja carina od 100% na proizvode iz Srbije.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče mjere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sastanak su odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije napustili predstavnici Kosova, nakon čega UNMIK nastavlja da predsjedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbjegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže