Region

Od danas naplata nižih taksi za uvoz voća i povrća u Hrvatsku

Off 69

Naknada za svaku pojedinu vrstu voća i povrća koje se iz trećih zemalja uvozi u Hrvatsku u sklopu jedne kontrole od danas se naplaćuje 90 kuna,a ne 2000, na osnovu izmijenjenog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je  jučer stupio na snagu.

 

Izmijenjeni Pravilnik   hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o inspekcijskom nadzoru i kontroli usaglašenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj ,kojim su takse za uvoz smanjene sa 2000 na 90 kuna stupio je jučer na snagu objavom u “Službenim novinama”, a nove cijene naknada za uvoz primjenjuju se od danas.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te udrugama poljoprivrednika smatraju da je drastično poskupljenje bilo opravdano.

Trebalo je, kažu, domaćeg potrošača zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim. Stoje uz ministra Tolušića i traže sastanak s premijerom Plenkovićem.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odluku o vraćanju na raniji iznos donijelo je nakon višednevnih pregovora sa zemljama regije koje su najviše bile pogođene odlukom Vlade Hrvatske da poveća cijene.

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja, objavljen 14. jula ove godine, izazvao je krizu u odnosima Hrvatske i nekoliko zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Naime, spornim odredbama taksa za inspekcijski nadzor i kontrolu povećana je za čak 22 puta – na 2000 u odnosu na ranijih 90 kuna.

Related Posts