Region

Beograd: Zemlje zapadnog Balkana zajedno za reformu socijalnog sektora

Off 41
Ministri socijalne politike država regiona koje pretenduju članstvu u Evropskoj uniji potpisali su zajedničku Deklaraciju o unapređenju socijalne politike na zapadnom Balkanu. Obavezali su se da će zajednički djelovati kako bi proveli neophodne reforme u oblastima socijalne zaštite, s ciljem unapređenja kvaliteta života građana.

Konferenciji “Inicijativa za socijalnu dimenziju EU integracija”, koja je održana u Beogradu, prisustvovao je i zamjenik federalnog premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Skup je organizovala njemačka nevladina organizacija ASB – Arbeiter Samariter Bund (Udruženje samarićanskih radnika) i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Drljača je istakao da se radi o jako značajnom dokumentu te da samo potpisivanje Deklaracije predstavlja obavezu da se ono o čemu se na samoj konferenciji razgovaralo pretvori u djelo uz maksimalnu pomoć i podršku cijenjenih međunarodnih partnera.

Svrha Inicijative za socijalnu dimenziju eurointegracija zapadnog Balkana je uspostavljanje i unapređenje dijaloga između civilnog sektora, građana i političkih elita Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana.

Prisutne je video porukom pozdravio i komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn), naglasivši da modernizacija i demokratizacija društva i eurointegracija zemalja kandidata zavise od kvaliteta života građana.

Rekao je i da će Evropska unija nastaviti podržavati reforme koje pospješuju takve promjene, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže